Sorry, Harrie

Afgelopen week had ik de eer om met
Harrie van den Nieuwenhuijzen aan de
clubcompetitie op Step mee te mogen
doen. We weten allemaal dat Harrie
een kei is voor onze vereniging, maar
daarnaast is hij ook nog eens een
keigoede bridger.

Het geval van vandaag gaat over het
volgende spel:

Z/0W a76
v V63
e 6
& AH96432
a AVT3 a HB985
v HB8 v A742
¢ VBT5 ¢ H72
&« BT &5
A 42
v 195
¢ A9843
& V87
- - - Pas
1¢ 4 44 5%
54 Pas Pas Pas

West opende netjes 1¢. Harrie had de
kwetsbaarheid gezien. Bovendien wist
hij dat ik geen fan ben van de regel van
3, 4 en 5. Hij knalde dus meteen 4.
Sommigen zullen wat voorzichtiger
zijn.

Oost bood 4a en ik durfde nog wel 5%
aan. Nu kijkt west tegen een gezonde
opening aan met vier(!) kaart steun
voor zijn maat. Het is dan best logisch
dat hij nog 5a probeerde. Oost mocht
dat contract vervolgens afspelen.

Het is belangrijk om je, voordat je
uitkomt, een idee te vormen hoe de
handen van de leider en de dummy
eruit gaan zien. Wat zal het speelplan

van de leider worden en wat moet ons
eigen plan zijn.

Omdat Harrie had laten zien dat hij
weinig honneurpunten had, zouden we
het contract niet op kracht down
krijgen. West had ruiten geopend en
de schoppen gesteund. lk “zag” dat er
iets als een 3a4v5¢1& in de dummy
zou komen. Dan heeft Harrie dus niet
veel ruiten en met een beetje geluk
kan ik hem een introever geven door
met ¢A te starten en de kleur door te
spelen.

Na de start met ¢A zag ik BT in de
dummy. Dat waren al 2 honneurs. Zelf
had ik de vrouw. lk kon me goed
voorstellen dat Harrie een zevenkaart
klaveren had, maar als die die had, dan
zouden daar, dacht ik, zeer
waarschijnlijk «AH bij zitten. Nadat ik
slag 1 gewonnen had speelde ik
daarom 3 terug. Deze laagste ruiten
was een kleurvoorkeursignaal voor
klaveren.

De tweede slag werd, zoals ik had
gehoopt ingetroefd door Harrie. Als hij
het had gedurfd om ins lag 3 onder
«AH vandaan een klavertje naar mijn
vrouw te spelen, dan had ik hem nog
een introever kunnen geven. Dan
hadden we de eerste 4 slagen binnen
gehad.

Helaas speelde Harrie &H. Dat
betekende dat de tweede introever er
niet in zat.

Na het spel typte ik gekscherend
“Lafaard!” in de chatbalk. Harrie had
ongetwijfeld mijn ¢ 3 wel gezien, maar
ik denk dat hij het toch te riskant vond
om een kleine klaveren terug te
spelen.

Natuurlijk zou het heldhaftig geweest
zijn als Harrie in slag 3 &2 gespeeld
zou hebben. Maar aan de andere kant
is de “laffe” &H misschien wel



verstandiger. Daar zijn twee redenen
voor. |k zal ze in de volgorde van
oplopend belang geven:

Harrie en ik spelen zelden samen. Dit
was, volgens mij, pas de derde keer.
Het was dus best mogelijk dat ik met
¢ 3 mijn ruitenlengte had willen laten
zien (in plaats van kleurvoorkeur). Een
misverstand zit in een klein hoekje.

Als, weer vanuit Harrie’s perspectief
gezien, de leider &V zou hebben, dan
zou dat een slag en mogelijk het
contract kosten. Je moet je afvragen
wat je met zo’n heldendaad kan
winnen en wat je op het spel zet:

e Met zijn sprongbod naar 4« had
Harrie het de leider lastig gemaakt.
Die moest nu 5a spelen. Aan in
ieder geval een aantal andere tafels
zal het contract waarschijnlijk 44
geweest zijn. Hij stond er dus al
goed voor.

e Daarna had zijn maat ook nog eens
de goede start gevonden. Niet
iedereen zal met ¢A uitgekomen
zijn en de meeste noordspelers
zullen dan ook Uuberhaupt geen
aftroever gekregen hebben. Harrie
zat dus al op een hele goede score
als hij zeker stelde dat 5a down
ging.

Door “laf” de «H te incasseren zou hij
ongeveer 90 % scoren op dit spel. Als
de heldhaftige %2 zou werken en hij
zijn maat kon bereiken met &V voor
een tweede introever, dan zou de
score 100 % worden. Er viel dus nog
ongeveer 10 % te winnen.

Maar wat nu als dat misverstand er

toch was en de leider per ongeluk &V

had. Dan zou hij de leider een

onverwachte slag cadeau doen. Ze
leider zou misschien het contract zelfs
kunnen maken. Harrie zou gelijk
scoren met iedereen die (tegen 4a of

54) geen introever had gekregen en

hij zou slechter scoren dan iedereen

die ook een introever had gehad. Zijn
score zou dan rond de 25 % uitkomen.
Door de held uit te hangen zou hij dus
90-25=65% riskeren om 10% te
kunnen winnen. Bij bridge moet je
vaak de risico’s en winstkansen van je
acties tegen elkaar afwegen. In dit
geval moet je wel heel zeker van je
zaak zijn. Met een
gelegenheidspartner heb je die
zekerheid gewoonweg niet.

Vergeleken bij Harrie ben ik nog een
jonge, roekeloze hond, op zoek naar
spektakel. Harrie weet gewoon: “Wie
het onderste uit de kan wil hebben,
krijgt het deksel op de neus”.

Dus bij deze, Harrie, een oprecht
excuus voor het feit dat ik je wijsheid
niet wist te waarderen.



